Graduate Record Examinations (GRE)
GRE sınavı, fen bilimleri, mühendislik, sosyal bilimler, işletme, beşeri bilimler ve edebiyat, eğitim ve diğer alanlardaki lisansüstü programlara başvuran bireyler kadar MBA programlarına başvuran bireylerin de girdiği bir sınavdır. Bu sınav, tüm dünyadaki lisansüstü okullara, işletme fakültelerine ve burs veren kurumlara açtıkları programlara başvuru yapanların niteliklerini değerlendirmelerine yardımcı olmak üzere tasarlanmıştır.
GRE, Bilgisayar Tabanlı ve Kağıt Ortamında olmak üzere iki şekilde yapılmaktadır.
Bilgisayar tabanlı yeniden düzenlenmiş GRE Genel Sınavı dünyanın çoğu bölgesinde yıl boyunca sunulmaktadır. Bilgisayar tabanlı sınavın mümkün olmadığı yerlerde ise yılda üç kez olmak üzere Ekim, Kasım ve Şubat aylarında kağıt üstünde yapılan yeniden düzenlenmiş GRE Genel Sınavı düzenlenmektedir.
Bilgisayar Tabanlı Sınav Bölümleri
Sözel Akıl Yürütme: Yazılı materyali analiz etme, değerlendirme ve edinilen bilgileri sentezleme, cümleler arasındaki bağları analiz etme, kelimeler ve kavramlar arasındaki bağlantıları tanıma becerisini ölçer. İki bölümden oluşur, 30 dakika sürer, 20 soru sorulur.
Sayısal Akıl Yürütme: Temel matematik ve basit matematik kavramlar dışında sayısal akıl yürütme ve sayısal tabanlı soruları çözme becerisini ölçer. Aritmetik, cebir, geometri ve veri analizi gerektiren soruların dağılımı eşittir. İki bölümden oluşur, 35 dakika sürer, 20 soru sorulur.
Analitik Yazma: Karışık fikirleri dile getirme ve destekleme, bir fikri analiz etme ve savunma, odaklı ve tutarlı bir tartışma sürdürme becerilerini ölçer. Belli bir bilgiyi sınamaz ve başarılı olmanızı sağlayacak en doğru yol diye bir şey yoktur. İki yazılı görevden oluşan tek bir bölümdür: Konu Analizi 30 dakika, Tartışma Analizi 30 dakika sürer.
Puanlanmayan bölüm: tanımlanmamış ve puanlanmayan bir bölüm gelişigüzel bir şekilde dahil edilebilir.
Araştırma bölümü: Her zaman sınavın sonunda yer alan ve yine puanlanmayan tanımlanmış bir araştırma bölümü de sınava dahil edilebilir.
Sınav Sonuçları;
Sözel Akıl Yürütme puanı (eskiden 10-puanlık aralıklardan oluşan 200-800 sistemine karşın) 1-puanlık aralıklarından oluşan yeni 130-170 Sözel Puan cetveli üstünden hesaplanır.
Sayısal Akıl Yürütme puanı (eskiden 10-puanlık aralıklardan oluşan 200–800 sistemine karşın) 1-puanlık aralıklarından oluşan yeni 130–170 Sayısal Puan cetveli üstünden hesaplanır.
Analitik Yazma puanı ise eskisi gibi yarım puanlık aralıklardan oluşan 0-6 Yazma Becerisi puan cetveli üstünden hesaplanır.
Sınav Ücreti; 255 dolardır. (2020 Yılı)
Graduate Record Examinations (GRE) sınavı hakkında detaylı bilgi için: https://www.ets.org/gre/