Certified Public Accountant (CPA) – Mali Müşavirlik (SMMM-YMMM)

Başarı Şartı

Serbest Mali Müşavirlik belgesini alabilmek için üç aşamayı başarılı bir şekilde tamamlamak gerekmektedir. Aşağıda bu üç aşama detaylı olarak anlatılmıştır.

1. Staja Başlangıç Sınavı

2. SMM Stajı

3. SMM Yeterlilik Sınavı

SMM olabilmek için aşağıdaki tabloda belirtilen bölümlerden mezun olmak şartı aranmaktadır. Eğer bu bölümlerden herhangi birinden mezun değilseniz bu bölümlerden herhangi biri üzerine yüksek lisans yaptığınızda da SMM olmak için başvuruda bulunabilirsiniz. Örneğin; Endüstri Mühendisliği bölümü mezunu iseniz İşletme bölümü üzerine bir yüksek lisans programı tamamladığınızda başvuru yapma hakkı elde edebilirsiniz.

İktisat Fakültesi – İktisat

İşletme Fakültesi – İşletme

Siyasal Bilimler Fakültesi – Kamu Yönetimi / Uluslararası İlişkiler

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi – İktisat / İşletme / Kamu Yönetimi / Maliye / Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri / Uluslararası İlişkiler / Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi/ Ekonometri / Siyaset Bilimi / Uluslararası Finans / Ekonomi / Bankacılık ve Sermaye Piyasası

Hukuk Fakültesi – Hukuk

İşletme ve Ekonomi Fakültesi – Bankacılık ve Finans

Genel Kültür ve Yetenek (%20) (30 Soru)

Türkçe (7 Soru)

Matematik (8 Soru)

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi (5 Soru)

Yabancı Dil (10 Soru)

Alan Bilgisi (%80) (100 Soru)

Muhasebe ve Denetim –  Finansal Muhasebe / Muhasebe Bilgi Sistemi / Uluslararası Muhasebe Kuruluşları / Türkiye Muhasebe Standartları (26 Soru)

Muhasebe ve Denetim – Maliyet Muhasebesi (8 Soru)

Muhasebe ve Denetim – Mali Tablolar Analizi (8 Soru)

Muhasebe ve Denetim – Denetim (16 Soru)

Ekonomi ve Maliye – Ekonomi (6 Soru)

Ekonomi ve Maliye – Maliye (6 Soru)

Hukuk – Meslek Hukuku (6 Soru)

Hukuk – İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku (6 Soru)

Hukuk – Vergi Hukuku (6 Soru)

Hukuk – Ticaret Hukuku (6 Soru)

Hukuk – Borçlar Hukuku (6 Soru)

Staja başlama sınavları senede 3 defa Mart, Temmuz ve Ekim aylarının ilk haftası yapılır. Sınav başvuruları her yılın Nisan, Ağustos ve Aralık aylarında yapılır.

Sınava başvuru şekli sınava ilk kez başvurup başvurmadığınıza göre farklılık göstermektedir.

Sınava ilk kez başvuruyorsanız; sınav ücretini(235 TL) ve staj dosya bedelini(1.480 TL) kredi kartınız ile internet üzerinden ödemeniz gerekmektedir. TESMER’e ait internet sitesinde kayıt oluşturduktan sonra internet sitesinde gerekli yerleri doldurunca Staja Giriş Sınavı Ön Başvuru Formu ile birlikte aşağıda belirtilen evraklar hazırlanarak ildeki Serbest Mali Müşavirler Odasına başvuru gerçekleştirilir.

• Staja Giriş Sınavı Başvuru Formu
• Odadan alınacak Staj Başvuru Formu
• Nüfus cüzdanı fotokopisi
• Adli Sicil Belgesi
• Mezun Belgesi
• 3 adet fotoğraf
• Odadan alınacak Taahhütname
• Staj Başvuru ve Dosya Bedeli Ödeme Belgesi
• Sınav bedeli ödeme belgesi

Sınava daha önceden başvuruda bulunduysanız; odaya gitmeden TESMER’in internet sitesi üzerinden sınav ücretini yatırarak başvuruda bulunabilirsiniz. Yani sınava girdiniz ve başarılı olamadığını varsayarsak 3 yıl içerisinde ikinci kez sınava başvurduğunuzda staj dosya ücretini yatırmadan sadece sınav ücretini yatırarak sınava girebilirsiniz.

Sınavda başarılı olmak için 60 puan almak gerekir. Sınav test yöntemi ile yapılır. Sınavda yanlış cevaplar doğru cevapları etkilemez. Yani sınav sonucunuz sadece verdiğiniz doğru cevaplar baz alınarak hesaplanır.

Sınav sonuçlarının ne zaman açıklanacağı TESMER sitesinde yer almakta olup ortalama 1-2 ay içerisinde sınav sonuçları açıklanmaktadır.

Staja başlangıç sınavından başarılı olduktan sonra SMM stajınızı tamamlamanız gerekmektedir. Staja başlangıç sınavından başarılı olduğunuzda 3 yıl içerisinde SMM Stajına başlamadıysanız puanınız geçerliliğini yitirir ve oluşturduğunu staj dosyası yanar.

SMM staj süresi 3 yıldır.

Staj, mücbir sebepler ve yurt dışı eğitim ile yurt dışı çalışma dışında kesintisiz olarak yapılır. Stajın yapıldığı işyerinin kapanması, askerlik sonrası staja başlama, nakil, işten çıkma ya da çıkarılma gibi durumlar nedeniyle staja toplamda en fazla bir yıl ara verilebilir.

Yüksek Lisans diploması staj süresini 1 yıl kısaltır. Doktora diploması staj süresini 1,5 yıl kısaltır.

Odaların belirlediği kurslara katılarak 6 ay daha staj süresini kısaltılabilir.

SMM stajı yapılabilecek yerler aşağıda belirtilmiştir:

• YMM/SMMM bürolarında/şirketlerinde
• Özel şirketlerin muhasebe bölümünde YMM/SMMM gözetiminde veya denetiminde
• Bağımsız denetim şirketlerinde

SMM belgesini alabilmek için stajı tamamladıktan sonra son olarak da SMM Yeterlilik sınavında başarılı olmak gerekir.

SMM stajını bitiren aday stajı bitirdiği tarihten itibaren 1 yıl içerisinde SMM Yeterlilik Sınavı’na girmeleri gerekir. Eğer 1 yıl içerisinde bu sınava girilmezse TESMER adayı bir eğitime tabi tutup bu eğitimin ardından 6 ay bekleme süresinin ardından sınava girmesine izin verir.

1. Finansal Muhasebe
2. Finansal Tablolar ve Analizi
3. Maliyet Muhasebesi
4. Muhasebe Denetimi
5. Vergi Mevzuatı ve Uygulaması
6. Hukuk (Ticaret Hukuku, Borçlar Hukuku, İş Hukuku, SSK ve Bağ-Kur Mevzuatı, İdari Yargılama Hukuku)
7. Muhasebecilik ve Mali Müşavirlik Meslek Hukuku
8. Sermaye Piyasası Mevzuatı

Başarılı olmak için her sınav konusundan 100 üzerinden en az 50 (elli) alınması şartıyla, tüm sınav konularından alınan notların aritmetik ortalamasının en az 60 (altmış) olması gerekmektedir.

Derslerin her birinden alınan en yüksek not, ortalama hesabında dikkate alınır. Yanında, gözetim ve denetiminde staj yapılan meslek mensubu tarafından verilen tezkiye notlarının ortalaması ayrı bir ders gibi ortalamaya dahil edilir.

Serbest Mali Müşavirlik hakkında detaylı bilgi için: https://www.ismmmo.org.tr/Home

Scroll to Top