Ekonomi

Bir ekonomik göstergeyi, bu göstergeyi açıklayan kurumun internet sitesinden takip etmek yani birincil kaynaktan takip etmek en doğru takip yöntemidir. Fakat tek tek bütün kurumların internet sitelerini takip etmek çok fazla vakit alacağından toplulaştırılmış bir şekilde ekonomik takvim yayınlanan kuruluşlardan verilerin açıklanacağı tarihleri takip etmek ve söz konusu veri açıklandığında verinin birincil kaynağına ulaşarak açıklanan rakamları yorumlamak ciddi zaman kazancı yaratmaktadır. Ülkemizde yayınlanan istatistiklerin hangi tarihlerde yayınlandığını toplulaştırılmış bir şekilde takip etmek için temelde 3 internet sitesi bulunmaktadır.

• Resmi İstatistik Portalı

• Türkiye İstatistik Kurulu

• Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası

Türkiye’nin yayında dünyadaki diğer ülkelerin de (özellikle iktisadi olarak ilişki içerisinde olduğumuz ülkelerin ve dünya ekonomisinde büyük yer kaplayan ülkelerin) ekonomik seyrinin izlenmesi ekonomik analizler için önem arz etmektedir. Dünyadaki diğer ülkelerin toplulaştırılmış bir şekilde ekonomik göstergelerinin takip edilmesi için birçok siteden faydalanılabilir fakat en temel iki tanesi aşağıda belirtilmiştir.

• World Bank (Dünya Bankası)

• Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD) (Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü)

RESMİ İSTATİSTİK PORTALI

http://www.resmiistatistik.gov.tr/

Yukarıda belirtilen “Resmi İstatistik Portalı”nın internet sitesine girildiğinde anasayfada aşağıdaki resim ile karşılaşılmaktadır.

Kurumlara Göre İstatistikler : Göstergelerin yayınlayan kurum bazında izlenmesine imkan sağlayan sınıflamadır.

Konularına Göre İstatistikler : Yayınlanan verilerin konu bazında sınıflaması yer almaktadır.

Takvim : Yukarıda anlatılan kriterlerden herhangi birine giriş yapmadan soldaki takvim üzerindeki günlerin üzerine tıklandığında o gün içerisinde yayınlanacak olan tüm ekonomik verilerin gösterildiği alandır.

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU (TÜİK)

https://www.tuik.gov.tr/

Yukarıda belirtilen Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’in internet sitesine girildiğinde ve üst sekmelerde yer alan “Veri Yayınlama Takvimi”ne tıklandığında TÜİK ve TÜİK dışında çeşitli kurumların yayınlayacağı verilerin tarihleri yer almaktadır.

Veri Yayımlama Takvimi’ne girildiğinde aşağıdaki sayfa açılmaktadır.

1. Hangi kurumların açıkladığı verilerin takvimde yer aldığı görülmektedir.

2. Verilerin hangi tarihlerde açıklanacağı görülmektedir.

3. Verile ilişkin başlık ve kapsadığı dönem açıklanmaktadır.

 

TÜRKİYE CUMHURİYET MERKEZ BANKASI (TCMB)

https://www.tcmb.gov.tr/

Yukarıda belirtilen Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB)’nin internet sitesine girildiğinde üst sekmelerde yer alan “İstatistikler” bölmesinin üzerinde geldiğinizde açılan penceredeki “Veri Yayımlama Takvimi”ne tıkladığınızda yayınlanan verilere ilişkin sayfa açılmaktadır.

Açılan sayfada yayın adı bölmesinde yayınlanan veriye ilişkin bilgi yer almaktadır. TCMB, ekonomik takvimini aylık olarak açıklamakta olup aylık görünüm bölmesinden de ilgili ay seçilerek filtre uygulanmaktadır.

Resmi İstatistik Portalı, Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası temel ekonomik göstergelerin birçoğuna ilişkin veri takvimini açıklamasına rağmen bazı özel veri setleri bu üç sitede yer almamaktadır. Dolayısıyla bu sitelerin yanında İstanbul Ticaret Odası, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, İstanbul Sanayi Odası gibi kurumların internet sitelerinin de takip edilmesi faydalı olacaktır.

THE WORLD BANK (DÜNYA BANKASI)

https://www.worldbank.org/

Dünyadaki diğer ülkelerin ekonomik göstergelerini incelemek için temel bir kaynak Dünya Bankası veritabanıdır. Yukarıda belirtilen internet sitesine girdikten sonra “What We Do” sekmesindeki “Data” bölümüne tıklandığında açılan pencerede ülke ismi yazarak ülkeye ait temel istatistiki verilere ulaşılmaktadır.

Aşağıda yer alan İlgili kısma “Turkey” yazıldığında açılan pencerede Türkiye’nin temel göstergeleri görülmekte olup daha kapsamlı bir araştırma yapmak için “Databank” bölümüne tıklanır.

“Turkey” yazıldığında ülkemizde ait temel ekonomik verilerin yer aldığı bir sayfa açılacaktır.

“Databank” bölmesine tıklandığında açılan sayfada

• Database : Bu bölümden araştırmak istenen ekonomik göstergelerin kaynağı işaretlenebilir.

• Country : Araştırılmak istenen ülkeler seçilmektedir.

• Series : İlgili gösterge bu bölümden seçilmekte olup burada sadece ekonomik göstergeler değil çok kapsamlı gösterge çeşitlerinin yer aldığı görülmektedir. Dolayısıyla araştırılmak istenen gösterge belirlenerek inceleme yapılması analiz açısından sadelik yaratacaktır.

• Time : Hangi tarih aralığındaki veriler araştırılacağı bu bölümden belirlenmektedir.

 

ORGANIZATION FOR ECONOMIC CO-OPERATION AND DEVELOPMENT (OECD) (EKONOMİK KALKINMA VE İŞBİRLİĞİ ÖRGÜTÜ)

https://www.oecd.org/

Dünyadaki ülkelere ilişkin çeşitli göstergelerin yer aldığı başka bir site OECD’nin internet sitesidir. İnternet sitesinde yer alan “Data” sekmesine tıklandıktan sonra açılan pencerede “OECD Data Explorer” kısmına tıklandığında verilerin açıklanma sayfasına ulaşılmaktadır. Ardından “OECD Data Explorer” butonuna tıklandığında yayınlanan verilerin listesi görülmektedir.

OECD, aşağıda görüleceği üzere ülkelerin sadece ekonomik göstergelerine ilişkin verileri değil çok kapsamlı alanlardaki verileri de yayınlamaktadır.

Ekonomik göstergeler, bir ülkedeki ekonomik politikaların belirlenmesi konusunda ilk bakılan noktadır. Dolayısıyla hem ekonominin gidişatı konusunda hem de izlenecek politikaların analizi konusunda fikir veren veri setleri ilgililer tarafından sürekli takip edilmelidir. Burada dikkat edilmesi gereken husus ekonomik verinin birincil kaynaktan yani bu veriyi yayınlayan kaynaktan takip edilmesidir. Örneğin bütçe gelirlerine ilişkin veriler Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yayınlanmaktadır. Her ne kadar TÜİK’in internet sitesinde de bütçe rakamları yer alsa da ulaşılabildiği ölçüde birincil kaynak her zaman en güvenilir kaynaktır. Yani verinin ne zaman açıklanacağı toplu halde takvim sunan sitelerden takip edilse de verinin açıklanmasının ardından birincil kaynaktan verilere erişim sağlanması ilgililerin yararına olacaktır.

Ekonomik takvim yayınlanan kurum ve kuruluşlar yukarıda belirttiğim beş kurumdan ibaret değildir ve ayrıca farklı özel girişimlerin (investing.comtradingview.com vs.) veri yayımlama takvimleri de bulunmaktadır.

Scroll to Top