Merkezi Yönetim Bütçe Gerçekleşmeleri

Veri : Merkezi Yönetim Bütçe Gerçekleşmeleri

Dönem : Aylık

Kurum : Hazine ve Maliye Bakanlığı

Merkezi Yönetim Bütçe Gerçekleşmeleri (30.09.2020 İtinarıyla) (Milyon TL)

Net dış borçlanma: Hazine Müsteşarlığı tarafından gerçekleştirilen dış borç (program kredisi, proje kredisi, tahvil ihracı) kullanımından dış borç anapara geri ödemelerinin düşülmesi ile hesaplanmaktadır.

Net iç borçlanma: Hazine Müsteşarlığı tarafından gerçekleştirilen iç borç (Hazine bonosu ve devlet tahvili) kullanımından iç borç anapara geri ödemelerinin düşülmesi ile hesaplanmaktadır.

Net borç verme: Borç verme ile verilen borçlardan yapılanan anapara tahsilat tutarlarının farkı olup, finansmana negatif işaretle etki etmektedir.

a.Borç verme: Hazine Müsteşarlığının genel bütçe kapsamı dışında kalan idarelere (Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, TÜBİTAK, mahalli idareler, KİT’ler, vb.) devretmek üzere borçlu sıfatıyla aldığı krediler bir yandan “net dış borçlanma” olarak diğer yandan bu kalemde “borç verme” olarak kaydedilmektedir. Ayrıca, ikrazen ihraç edilen özel tertip devlet iç borçlanma senetlerinin ihraç tutarları da burada gösterilmektedir.

b.Tahsilat: Söz konusu kamu idarelerine kullandırılan kredilerden yapılan anapara geri ödemelerini göstermektedir.

Özelleştirme Fonu’ndan aktarımlar: 4046 Sayılı Özelleştirme Kanunu’nun 10. maddesi gereğince Hazine Müsteşarlığı’nın iç ve dış borç ödemelerinde kullanılmak üzere Özelleştirme Fonu’ndan Hazine hesaplarına yapılan aktarımları göstermektedir.

TMSF gelir fazları: 4749 Sayılı Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’un geçici 17. maddesi gereğince Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun çözümleme gelir fazlalarından Hazine Müsteşarlığına aktardığı tutarları göstermektedir.

Kasa/banka ve diğer işlemler: Genel bütçe kapsamındaki kuruluşların kur değerlemesinden arındırılmış kasa/banka hareketlerini göstermektedir. Banka hesaplarındaki azalma (+) işaretle kaydedilerek finansman için kullanıldığını gösterirken, banka hesaplarındaki artış ise (-) işaretle kaydedilmektedir. Burada ayrıca, bütçenin gelir-gider hesapları ile finansman hesapları arasındaki farklılıklardan kaynaklanan net hata kalemi de içerilmektedir.

Merkezi Yönetim Bütçe Gerçekleşmeleri hakkında detaylı bilgi için : Hazine ve Maliye Bakanlığı

Scroll to Top