Yoksulluk Göstergeleri

Veri : Yoksulluk Göstergeleri

Dönem : Yıllık

Kurum : Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)

Eşdeğer Fert Başına Hesaplanan Fert Geliri: Bir hanenin toplam geliri ile o hanedeki kişi sayısı bazında hesaplanması sonucunda ulaşılan gelirdir. Referans kişi için “1”, 14 ve daha yukarı yaştaki fertler için “0,5” ve 14 yaşın altındaki fertler için ise “0,3” katsayısı kullanılmaktadır. Örnek üzerinden anlatılmak gerekirse, iki çocuklu (8 ve 18 yaşlarında), bir anne ve bir babadan oluşan bir aile olduğunu varsayalım. Annenin aylık gelirinin 5.000 TL, babanın aylık gelirinin de 4.000 TL olduğunu varsayarsak;

Yoksulluk Riski: Eşdeğer fert başına hesaplanan medyan gelirin (bireysel eşdeğer medyan gelirin) belirli bir oranı (%40, %50, %60 veya %70) kullanılarak oluşturulan sınırdır. Yukarıdaki örnekte hesaplanan eşdeğer fert başına gelirlerin tüm bireyler için toplamının yüzde kaçınızı aldığınıza göre yoksulluk göstergeleri değişiklik göstermektedir. Kabul edilen yüzde oranı arttığında hesaplanan gelir artacağından yoksulluk sınırı da yükselecek ve haliyle yoksul olarak kabul edilen kişi sayısı da artacaktır.

Yoksulluk açığı: yoksulluğun derecesi hakkında bilgi verir. Yoksulluk açığının 100’e yaklaşması, yoksulluğun derecesinin çok fazla olduğunu, küçülmesi ise yoksulluk risk derecelerinin daha az olduğunu ifade etmektedir.

Yoksulluk Göstergeleri hakkında detaylı bilgi için : Türkiye İstatistik Kurumu

Scroll to Top